Saftigt morotsbröd med chiafrön och havre

Med riven morot i degen blir brödet riktigt saftigt och gott. Baka gärna ett par extra limpor och frys in när du ändå är igång. Morotsbrödet är perfekt till frukost, mellanmål eller när det vankas soppmiddag.

Recept och foto: Lise M. Stang-Jacobsen

Morotsbröd, 2 limpor, ca 12 skivor/bröd

450 g fullkornsmjöl
Ca 400 g vetemjöl
60 g havregryn
150 g chiafrön
2 tsk salt
1 påse torrjäst
5 dl vatten
1 dl äppeljuice
3 msk olja
3 morötter

Så här bakar du morotsbröd:

  1. Lägg alla torra ingredienser i en matberedare med bakkrok. Blanda ihop.
  2. Riv morötterna grovt på ett rivjärn. Tillsätt dem i mjölet.
  3. Blanda ljummet vatten, äppeljuice och olja i ett litermått. Häll det i mjölet under omrörning. Se till att degen är lite klibbig.
  4. Låt maskinen knåda i cirka 10 minuter. Detta är viktigt för att få en fluffig och bra deg. Justera med vetemjöl.
  5. Ställ degen på en varm plats för att jäsa i ca en timme.
  6. Lägg degen på en mjölad bakplåt. Dela den i två lika stora delar och knåda ihop den. Klä två limpformar med bakplåtspapper. Vik degen till limpor och lägg dem i formarna. Ställ dem på en varm plats med en handduk över och låt dem jäsa i en halvtimme.
  7. Förvärm ugnen till 240 grader, över- och undervärme. Skär gärna ett par snitt i bröden innan du sätter in dem i ugnen. Placera brödformarna längst ner i ugnen. Skruva ner temperaturen till 210 grader och grädda bröden i cirka 40 minuter. Kontrollera om de är klara genom att knacka lätt på undersidan. Du bör höra ett ihåligt ljud. Låt svalna på galler.

Omslag till tidningen Hälsas specialtidning Sockerfri.

Prenumerera på Tidningen Hälsa

Tidningen Hälsa är fylld med inspiration och härliga tips för ett skönare och friskare liv! Hälsa finns till för dig som brinner för naturlig hälsa, värnar om miljön och vill ha harmoni och balans i livet.

Följ Hälsa på Instagram

Följ Hälsa på Instagram
Att skriva ner tankar kan vara läkande och hjälpa oss förstå oss själva. Men vad skulle hända om en person svarade på ditt skrivande? Hälsa har träffat brevterapeuten Karin Holgersson. Läs artikeln på tidningenhalsa.se 💚 Länk finns i bion!

#brevterapi #terapi #tidningenhälsa
Nu härjar förkylningsvirusen som bäst. Att bli förkyld är ofta ansträngande och tålamodskrävande – men det finns mycket du kan göra på egen hand för att förebygga och lindra besvär. Läs Hälsas förkylningsguide med de senaste rönen – och apotekarens bästa råd i förkylningstider! Länk finns i bion! 💚

Foto: Getty Images
Vad säger stjärnorna om ditt tecken i december? Månadens horoskop finns nu på tidningenhalsa.se 💚 Länk i bion!

Foto: Getty Images
Ett miniband för motståndsträning är perfekt att ha i med sig i fickan när man ger sig ut i naturen. Det är just det lilla extra man behöver för att träna musklerna i rygg och axlar. På tidningenhalsa.se visar träningsexperten Irene två enkla styrkeövningar. Länk finns i bion! 💚
Artist, PT och hälsoprofil i TV och tidningar, alltid full av kraft och energi. Det är så de flesta – inklusive hon själv – känner Blossom Tainton Lindquist. Men de senaste åren har varit tuffa. Flera hälsoutmaningar, inklusive artros, muskelreumatism och knäplastik, har tvingat henne att omdefiniera sin karriär och självbild.

Läs hela intervjun på tidningenhalsa.se 💚 Länk finns i bion!
Du behöver inte träna extremt hårt för att få bra effekt. All fysisk aktivitet är bra för dig! På tidningenhalsa.se listar vi 10 goda skäl att röra på kroppen! Länk finns i bion! 💚
Hälsa nummer 12 – nu i butik! Ett härligt nummer med tips och inspiration för en lyckad och hälsosam jul och vinter ❄️🍎

Köp i en butik nära dig eller prenumerera på dintidning.se 💚

#hälsa #vegomat #träning
Vitlök är en liten hälsobomb som kan minska risken för hjärtinfarkt, kanske också cancer. En till två klyftor om dagen är ordinationen. Läs artikeln på tidningehalsa.se 💚 Länk finns i bion!

Foto: Getty Images
This error message is only visible to WordPress admins
Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.
Annons